Gezondheid

Aloe vera voor dieren.

Aloë Vera: Levenselixer voor dieren

 

Sinds lange tijd ontdekt men steeds weer, dat plantaardige middelen die mensen genezen, bij dieren eveneens werken, en omgekeerd. Zo heeft ook de Aloë Vera bij dieren dezelfde uitwerking als bij mensen. De plant levert honden, katten en alle andere dieren waardevolle voeding -en vitale stoffen. Ze verzorgt huid en vel, helpt de spijsvertering, stimuleert het immuunsysteem en reguleert de stofwisseling van dieren.

 

Het begin - Aloë Vera in de dierengeneeskunde

Terwijl de mens de genezende en verzorgende eigenschappen al sinds enkele duizenden jaren in hoge mate voor zichzelf benut, schenken de dierenhouders en dierentherapeuten de gezondheidsbevorderende werking van de geneeskrachtige plant pas in de afgelopen tweehonderd jaar meer aandacht, hoewel op zichzelf staande toepassingen van de plant bij dieren al tot in de oudheid herleid kunnen worden. Een van de eerste publicaties over de toepassing van Aloë Vera in de dierengeneeskunde verscheen in 1840: de hoefsmeden G. Skevington en F.D. Day zetten de Aloë Vera bij paarden in tegen mok, psoriasis, zomereczeem, problemen in het maagdarmkanaal en parasietenaandoeningen. En hadden daarmee succes (bron: D.Urch, 1999). De plant zelf kreeg in deze tijd voor het eerst een dierlijke toevoeging in de naam: “Paarden-Aloë”. Daarna raakte de behandeling van dieren met Aloë Vera weer wat in de vergetelheid. In de twintigste eeuw interesseerden dierenhouders en dierentherapeuten zich weer meer voor de geneeskrachtige plant. Nadat de Amerikaanse artsen in de jaren dertig positieve werkingen van Aloë Vera gel op verbrandingen van de menselijke huid ontdekt hadden, vonden dientengevolge talrijke onderzoeken met dieren plaats. Hierbij werd de plant succesvol ter genezing van verbrandingen en andere verwondingen van de huid toegepast. Bijvoorbeeld in de jaren vijftig hebben onderzoekers de Aloë Vera tegen door straling veroorzaakte brandwonden bij konijnen ingezet (bron: D. Urch, 1999). De verwondingen van de dieren heelden bij de met Aloë Vera

behandelde dieren meer dan dubbel zo snel als bij de onbehandelde dieren. Bovendien heelden ze sneller dan met tot dan toe bekende geneeskrachtige zalven. Ook het vel genas daarna goed.

 

Andere wetenschappelijke onderzoeken namen de inwendige toepassing van Aloë Vera gel bij dieren onder de loep. Zoals bij mensen werkt anthraglycoside ook bij dieren sterk laxerend. Het toedienen van hele Aloë bladeren als voer hield daarom al zeer snel op. Pas door de productie van anthraglycosidevrije gel kon de triomftocht van de Aloë Vera als elixer voor de gezondheid en het welzijn van dieren beginnen.

 

Een mijlpaal in de geschiedenis

1975 was een belangrijk jaar in de geschiedenis van de Aloë Vera en haar inzet bij dieren. Dr. Robert B. Northway de Van Nuys uit Californië (USA) sloot in dit jaar de eerste klinische studie af over de inwendige toepassing van anthraglycosidevrije gel bij dieren. Hij had de werking van oraal (door de mond) gegeven Aloë Vera gel aan 42 honden, 25 katten, en 4 paarden over en tijdspanne van zes jaar getest. De onderzochte dieren toonden voor het begin van de behandeling een neiging tot allergieën of leden aan verscheidene infecties, oorontstekingen en schimmelziektes. Het resultaat van de Aloë Vera therapie: De ingrediënten van de plant toonden ontstekingsremmende eigenschappen bij acute en chronische infecties. Ze remden de uitbreiding van talrijke schimmels, zoals de gistschimmel Candida en van bacteriën zoals stafylokokken, streptokokken en corynebacteriën. In 67 van de 71 behandelde gevallen behaalde Northway met Aloë Vera toepassingen evenzo goede of betere resultaten dan met klassieke behandelingsvormen. Ook bij renpaarden, die wegens pees- of gewrichtsontstekingen met Aloë middelen behandeld werden, waren de therapieresultaten uitstekend. Bij de pogingen trad overigens zelfs bij hogere doseringen geen enkele negatieve bijwerking van de ingenomen gel op.

Wetenschappelijk bekeken: Bacteriën zijn ééncellige, piepkleine organismes, die bij dieren een veelvoud van ziektes kunnen veroorzaken. Door dierenartsen worden ze in de regel met antibiotica behandeld. Hier een paar veel voorkomende bacteriesoorten.

 

 

 

 

  • Stafylokokken bevolken bij dieren bij voorkeur in de huid of het slijmvlies. Ze zijn vaak veroorzakers van steenpuisten, ledematenontstekingen en abcessen. Het grootste gevaar gaat uit van de soort stafylokokken aureus. Deze ziektekiem veroorzaakt etterige ontstekingen, onder andere uierontstekingen bij koeien, en is slechts moeizaam met antibiotica te behandelen.
  • Streptokokken treden vaak gezamenlijk met stafylokokken op. Ook zij vallen huid en slijmvlies aan en veroorzaken daar etterige ontstekingen. Vaak zitten ze in de darm en leiden tot met diarree gepaard gaande infecties.
  • Corynebacteriën zijn staafvormige bacteriën. Tot hen behoort de gevreesde veroorzaker van pseudo-tuberculose (Corynebacterium pseudotuberculosis), die met name schapen en geiten, en in mindere mate runderen, paarden, varkens en honden treft en vergrote lymfeklieren en ademnood veroorzaakt.

 

Hulp voor het immuunsysteem

Bijzondere aandacht veroorzaakte een in 1991 gepubliceerde studie over de behandeling van kattenleukemie en verschillende tumorvormen bij honden en katten. Dierenartsen aan de universiteit van Texas hadden door het geven van Aloë Vera het ziekteverloop positief weten te beïnvloeden. De onderzoekingen zijn een voorbeeld voor talrijke wetenschappelijke tests, die tonen dat de ingrediënten van Aloë Vera het immuunsysteem bij mens en dier kunnen stimuleren en versterken.

 

De conclusie dat de plant tumoren genezen kan, laten deze onderzoeken helaas niet toe. In 1996 zette de Engelse dierenarts Peter Green de Aloë Vera bij de nieuwe, zich nog ontwikkelende en onbekende ziekte PVLS (Post Virus Lethargy Syndrome) bij paarden in. PVLS is een chronische vermoeidheidstoestand van paarden na een hardnekkige infectie. De symptomen van PVLS zijn veelvuldig en niet eenduidig beschreven. Vast staat wel dat de toestand van de getroffen dieren na het geven van Aloë Vera gel duidelijk verbeterde. Naast Peter Green kon ook David Urch (1999), eveneens een engelse dierenarts en boekenauteur, door de toepassing van Aloë Vera verbijsterende resultaten bij de bestrijding van PVLS boeken: Bij 83 procent van de met de plant behandelde dieren vertoonden zich helende effecten. Ter vergelijking: door de langere toepassing van traditionele medische preparaten konden de symptomen bij 40 procent van alle gevallen verminderd worden.

 

Wetenschappelijk bekeken: “De Aloë Vera behoort tot de behandelingsmiddelen met het breedste werkingsspectrum dat ik ken. Bij onderzoeken van het werkingsmechanisme van de plant bij dieren viel mij gelijk op, dat er bij de gel, waarmee in verscheidene gevallen zowel uitwendig als inwendig behandeld werd, geen schadelijke bijwerkingen optraden. In de veterinaire geneeskunde is de giftigheid van de geneesmiddelen, of beter gezegd, hun negatieve bijverschijnselen, van grote betekenis.” (bron: Dr. Richard Holland, faculteit voor diergeneeskunde van de universiteit van minnesota/USA)

 

“Waar je je vertrouwd mee gemaakt hebt, daarvoor ben je je leven lang verantwoordelijk.” Antoine De Saint-Exupéry, De Kleine Prins

 

 Gezonde voeding, gezonde dieren

 

Huisdieren, of het nu honden, katten, parkieten, konijnen, siervissen, runderen of paarden zijn, zijn al lang meer dan levende wezens die ons slechts te gehoorzamen hebben en van nut dienen te zijn. Als begeleiders, speelkameraden, beschermers, op zelfs als redders in nood zijn ze trouwe kameraden, waarvoor wij in het ideale geval hun leven lang verantwoordelijk zijn. Daarom moeten wij onze dieren zo goed mogelijk behandelen om hun behoeftes te vervullen; moeten we de dagelijkse verzorging zeker stellen en voor een zo goed mogelijk medische begeleiding zorgen. Daarbij moeten we op de opvoeding en spijsvertering van de dieren letten. De darmen vormen het belangrijkste orgaan voor de dagelijkse energietoevoer en tegelijk de sorteerfabriek voor voedings- en vitale stoffen. De darmen bepalen, wat er in het lichaam van het dier wordt opgenomen. Daarbij speelt de darmflora een grote rol. Slechts en gezond darmstelsel kan zijn voedingsopdracht correct vervullen. Vaak is de darmflora bij dieren door kwalitatief minderwaardige voeding zo beschadigd, dat de juiste verwerking van voedingsstoffen niet mogelijk is. Dat heeft gevolgen: de dieren zijn niet vitaal en worden ziek. Om de darmflora weer in evenwicht te brengen, behoeft het dier een uitgebalanceerde en gezonde voeding. Maar wat betekent het om een dier gezond te voeden, en hoe kiest u het juiste voedsel?

 

Voedingsfouten en –problemen:

* Te veel voer en een verkeerde voedingssamenstelling leiden tot overgewicht en dit geef veel problemen (prestatieafname, problemen met bewegen …).

* De herkomst van de grondstoffen is onbekend, over de productiewijze van het voedsel wordt niet geïnformeerd en over de toevoegingen van stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid wordt door de producten niets verklaard.

* Vitale stoffen (mineralen, sporenelementen, vitamines, secundaire plantenstoffen) worden niet in zinvolle en toereikende

mate of, vaker nog, niet in de juiste verhouding tot elkaar aangeboden.

 

Zoek een voerleverancier die uw vertrouwen verdient! Hij moet u altijd kunnen informeren, wat in welk voer zit, en de versheid van de waren garanderen. Zeker geldt voor de voeding van dieren wat op het eten van mensen van toepassing is: levensmiddelen hebben helaas niet meer de inhoud, die ze hadden kunnen hebben. Ze worden te vroeg geoogst, verkeerd verwerkt, lang getransporteerd en opgeslagen. Alles leidt tot verlies, dat gecompenseerd moet worden.

 

De Aloë Vera kan bij de oplossing van deze voedingsgebonden problemen helpen. De gel van de plant levert de dieren vele waardevolle voedingsstoffen en vormt daarmee de basis voor een uitgebalanceerde voeding. Het optimaliseert de opname, opslag en verwerking van levensnoodzakelijke substanties uit de voeding, en als dagelijkse aanvulling bij het eten toegediend, ondersteunt het immuunsysteem en verhoogt het prestatievermogen en daarmee de levensvreugde van de dieren.

 

Gezonde darm, gezond dier: inwendig toegediend stimuleren de ingrediënten van de Aloë Vera de gezamenlijke stofwisseling. Ze zorgen op deze manier voor ontslakking en daarmee voor de ontgifting van het dierlijke organisme; een eigenschap van de plant, die boven alles in de gehele diergeneeskunde benut wordt.

 

Een aantal inzetmogelijkheden van de Aloë Vera                                

Ontgifting en afvoer van de slakkenstoffen en giffen in het gezamelijke organisme

Versterking en stimulering van het immuunsysteem

Schimmelaandoeningen in het spijsverteringskanaal

Darmtraagheid en stofwisseling problemen

Ondersteuning bij infecties met hoesten (hoestdempend)

Ondersteuning bij chronische luchtwegproblemen

Bij gewrichtsproblemen tot botaanmaak en pijn- en ontstekingsverzachtend

Voor meer vitaliteit en welzijn

Verhoging van de lichamelijke en geestelijke belastbaarheid

 

 

Een aantal werkingen van de Aloë Vera 

                             

Bevordert wondgenezing

Ontstekingsremmend

Bevordert doorbloeding

Vermindering van zwellingen en verkoelend

Snel pijnverminderend

 

Bloeding- en jeukstillend

Antibacterieel

Antiviraal (tegen virussen)

Schimmelwerend

-Licht parasietenafwerend (steekmuggen, vlooien, teken)

-Zacht verzorgend voor een glanzend vel en ontspannen huid

 

 

De inwendige toepassing:

Fitness voor darmen en afweersysteem

 

Met de hulp van Aloë Vera kunnen veel problemen verminderd worden. Dan nog is de plant geen geneesmiddel voor alle problemen, maar een zinvol voedingssupplement, dat in het kader van een holistische therapie een belangrijke bijdrage in de preventie en nazorg van ziektes kan vervullen. De Aloë Vera producten laten zich ook zeer goed als een ondersteunend en aansterkend plantaardig middel, ter begeleiding van traditionele medicijnen of natuurgeneeskundige behandeling, inzetten. De waardevolle voedingsstoffen van de plant vlakken echter niet allen de gebreken in de voeding van zieke dieren uit, ook functioneren ze als hoogwaardige aanvulling op het dagelijkse menu van gezonde dieren. De resultaten worden al na enkele weken zichtbaar: een glanzend vel, hoge activiteit, wakkere ogen en veel levensvreugde zijn uiterlijke tekenen ervan, dat onze dieren zich goed voelen.

 

Bij ernstige gezondheidsproblemen, chronische ziektes en bij onduidelijke ziektebeelden is de gang naar dierenarts of dierengeneeskundige een plicht, om de oorzaken van de problemen op het spoor te kunnen komen. Want achter een onschuldig lijkend symptoom dat lang duurt, kan zich een ernstige ziekte verbergen.

 

Zoveel Aloë Vera heeft uw dier nodig

 

Voor betere opname wordt het dagelijkse rantsoen Aloë Vera gel bij dieren het liefst over meerdere porties per dag verdeeld. De gel kan direct in de bek gegeven of met het voer vermengd worden. Vanwege de enigszins bittere smaak en geur moet het nooit in het drinkwater toegediend worden, want meestal weigeren dieren dan het noodzakelijke drinken. Meestal wordt überhaupt het aangeboden water ook niet opgedronken, zodat het dier via die weg het aanbevolen dagrantsoen niet volledigbinnen zou krijgen. Daarbij komt, dat de volwaardige vezelstoffen van de Aloë Vera gel in het water zinken en niet opgedronken worden. Hoeveel Aloë Vera gel dieren dagelijks minstens tot zich moeten nemen, wordt uit de aanbeveling in de tabel. Bij de hoeveelheidindicaties gaat het om gemiddelde waardes, die individueel aan het gewicht van het desbetreffende dier en zijn inspanningen aan te passen zijn. Een voorbeeld: een paard, dat ongeveer 500 kilo weegt en acuut ziek geworden is, heeft minstens 200 tot 250 ml Aloë Vera gel dagelijks nodig. Ter preventie of als kuur wordt een dagrantsoen van ongeveer 150 ml bij een gelijk lichaamsgewicht volstaan. Hebben de gezondheidsproblemen, die met de gel tegengegaan moesten worden, zich duidelijk verbeterd, dan kan de dosis met ongeveer de helft verminderd worden. Denk er alstublieft aan: effectief ontgiften en reiniging met een goede Aloë Vera gel heeft een tijdspanne van minstens drie tot vier maanden. Een onderbreking of een vroegtijdige beëindiging van deze kuur is niet raadzaam, want het kan de resultaten van de gehele behandeling teniet doen.

 

Doseringsaanbeveling voor een zuivere,

anthraglycosidevrije Aloë Vera gel

Diersoort

(lichaamsgewicht)

Min. dagelijkse hoeveelheid

Min. dagelijkse

hoeveelheid

 

Preventief

Bij acute ziektes*

Hamster, muis

(50 – 100 g)

1,5 ml

2 ml

Rat,chincilla,cavia, konijn,dwerghaas (400g – 2kg)

2,5 ml

4 ml

Kat (3 – 6kg)

6,5 – 13 ml

10 – 20 ml

Hond

Ca. 6,5 ml op 10 kg lichaamsgewicht

Ca. 10 ml op 10 kg    lichaamsgewicht

Schaap, varken

(150 kg)

Ca. 65 – 80 ml

100 – 120 ml

Koe (500 kg)

Ca. 130 – 170 ml

200 – 250 ml

Paard (500 kg)

Ca. 130 – 170 ml

200 – 250 ml

Kalf, veulen, pony

(100 – 200 kg)

Ca. 65 – 100 ml

100 – 150 ml

 

* Nemen de problemen bij de behandelde dieren af,

reduceert u dan de aangegeven hoeveelheid tot de helft

en voer dan de kuur in totaal nog twee tot drie maanden

door.

De uitwendige toepassing:

Balsem voor huid en haar

De huid is naast de darmen het grootste orgaan bij dieren. Ze vormt de begrenzing van de buitenwereld en biedt bescherming, klimaatregeling en isolering tegelijk. In haar beschermingsfunctie voor het organisme wordt er veel van de huid verlangd: ze moet tegen invloeden van de buitenwereld zoals hitte, kou, vochtigheid, tegen vuil, gifstoffen en schadelijke invloeden zoals bacteriën en parasieten beschermen en het lichaam bewaken tegen schadelijke UV straling. Bij storingen en gevoeligheden van de huid kan het tot ernstige ziektes in de vorm van infecties en allergieën komen.

Huidproblemen waarbij de Aloë Vera ingezet kan worden, kunnen vereenvoudigd weergegeven op de volgende oorzaken worden teruggevoerd:     

ï‚·  Ze ontstaan als gevolg van verwondingen, contactallergieën of bacteriële ontstekingen. Gaat het om lichte problemen, dan helpt de Aloë Vera uitwendig toegepast in de meeste gevallen uitstekend.

ï‚·  Ze kunnen door op de huid zittende parasieten (mijt, vlooien, teken, muggen) evenals door schimmels veroorzaakt worden. Weliswaar kan de Aloë Vera preventief tegen parasieten toegepast worden, tegen een al bestaande parasietenaanval is ze echter slechts beperkt inzetbaar. Schimmels laten zich echter meestal succesvol behandelen.

ï‚·  Functioneren de darmen en het immuunsysteem niet goed, dat toont zich dat vaak aan de ‘spiegel’ van het hele organisme samen: de huid. Ruwe, droge, jeukende en gescheurde huid symboliseert een voedingstekort als gevolg van de verkeerde voeding, meestal gedurende een langere periode, evenals verzwakking van de lichaamseigen afweerkrachten door lang aanhoudende medicijneninname of allergie. In deze gevallen is het niet voldoende, de symptomen uitwendig met Aloë Vera te behandelen. De inwendige toepassing van Aloë Vera gel is hier aan te bevelen, om de stofwisseling en het immuunsysteem gericht te stimuleren en het lichaam bij de regeneratie van de darmflora te stimuleren.

Praktische hulp door de woestijnplant

Aloë Vera gel kan tegen veel dierziektes alleen of in combinatie met andere behandelingen worden ingezet. De volgende toepassingsvoorbeelden geven een klein inzicht in het grote werkingsspectrum van de plant.

Voor glanzend vel en gezonde huid

Met de Aloë Vera, bijvoorbeeld in de vorm van een spray of vloeistof toegepast, kan de vacht en de huid van dieren mild verzorgd worden. De ingrediënten van de bladgel kalmeren de huid, die door te veel, maar goed bedoelde verzorging en door de uitwendige invloeden zoals kou, warmte, vuil en water, overmatig belast is. Ze verzorgen de haren met waardevolle substanties en zelfs klittend haar laat zich door de inzet van Aloë Vera gemakkelijk ontwarren. Besproei het vel van uw dier meerdere malen per dag met Aloë Vera spraylotion en masseer deze aansluitend met de vingers tot op de huid in. Na zo’n behandeling is zelfs lang haar gemakkelijk kambaar en glanzend. Een schoon vel en een soepele en ontspannen huid kan ook door de inwendige toepassing van Aloë Vera bereikt worden. Geef uw dier daarvoor meerdere malen per dag zuivere Aloë Vera gel (zie doseringsaanbeveling).

Schoonheid komt ook bij dieren van binnen, want de huid is de spiegel van een meer of minder goed functionerende stofwisseling in het organisme.                

Eerste hulp bij wonden

Bijna dagelijks kunnen dieren zich, zij het bij rondspringen in de vrije natuur of bij het spel met soortgenoten, verwonden. Deze verwondingen moeten in de eerste plaats met water en met een milde Aloë Vera shampoo of zeep gereinigd worden, om een secundaire infectie van de huid door aanwezige vreemde materie (vuil, zand, kleine stenen, verkleefd vel, etc.) te verhinderen. Aansluitend brengt u meerdere malen per dag Aloë Vera gel aan, tot de wond geheeld is.

Afweer van parasieten

Aloë Vera gel kan voor de natuurlijke afweer van parasieten, zoals steekmuggen, vlooien en teken ingezet worden. Wie zijn hond kort voor de wandeling met aloë Vera spray besproeit, houdt de lastige plaaggeesten in de meeste gevallen ver weg.

Bacteriële ontstekingen/mok

De vestiging van beestjes op beschadigde huidpartijen is een bij dieren vaak optredend probleem en kan het begin zijn van huidirritaties, eczeem en overgevoeligheid op verschillende stoffen uit de omgeving. Hier kan Aloë Vera helpen. Een voorbeeld voor succesvolle inzet op dit gebied is de mijt bij rund of paard. Het gaat hierbij om een eczeemachtige ontsteking van de huid op de enkel en in de enkelholte. Bacteriën nestelen zich op deze plaats bij voorkeur in de huid en storen de natuurlijke regeneratie. Vaak ontstaat er een gemengde infectie met bacteriën, huidschimmels en mijt. Tegen deze plaaggeesten toont de Aloë Vera op grond van haar antibacteriële en antimycotische (tegen schimmels gerichte) eigenschappen haar werking. Aanbevelenswaardig bij mok: reinig de desbetreffende wondplaats meerdere malen per dag en breng aansluitend Aloë Vera gel aan. Het is aan te bevelen uw paard of rund aanvullend minstens 150 ml (bij ongeveer 400 tot 500 kg lichaamsgewicht) zuivere Aloë Vera gel per dag toe te dienen. Aan te bevelen bij acute ontstekingen: breng de Aloë Vera gel meerdere malen per dag aan op de ontstoken plek. Geef bovendien uw dieren dagelijks zoveel gel als in de doseringsaanbeveling tabel staat beschreven. Aangezien het lichaamsgewicht bij paard, rund en ook bij andere dieren afhankelijk van leeftijd en grootte, sterk verschillend is, moet de doseringaanbeveling individueel aangepast worden. Zo krijgt een veulen of een pony in een acuut ontstekingsstadium tot 150 ml Aloë Vera gel dagelijks; een volwassen paard of rund met een lichaamsgewicht tussen de 400 en 500 kg tot 250 ml gel. Neemt de ontsteking af, dan kan de dosering gehalveerd worden.

Typische symptomen van mok zijn rode plekken en jeuk. Met de tijd scheidt de ontstoken huid vocht af, vormen er zich korsten, en etterbacteriën kunnen de huid en het bindweefsel van de getroffen plek aantasten. De daarmee gepaard gaande bewegingspijnen zijn aanzienlijk, met als gevolg dat het dier kreupel wordt.

Wetenschappelijk bekeken:“De inwendige en uitwendige toepassing van Aloë Vera bij mastitis (ontsteking bij melkkoeien) heeft opmerkelijke resultaten getoond. Het door zorgen of slecht ingestelde melkmachines veroorzaakte ontsteking van de uier, heeft een vermindering van de melkproductie ten gevolg. Sinds enige jaren wordt de Aloë Vera door dierenartsen bij deze problematiek regelmatig toegepast. Tot nu moesten de veehouders bij de ziekte, die door ziekteveroorzakers zoals bacteriën, gistschimmels of mycose veroorzaakt werden, op antibiotica teruggrijpen. Dit had ook economische gevolgen voor de veehouders: sinds 1979 konden melkerijen in enkele landen melkaanbod weigeren, wanneer sporen van antibiotica in de melk aanwijsbaar waren. Dus nog een reden om op plantaardige behandelingen zoals Aloë Vera terug te vallen.” (bron: B. Coats 1985)

De kracht van de plant tegen schimmels

Dieren worden constant met ziektekiemen geconfronteerd. De meeste infecties lopen zonder grote problemen af, omdat het immuunsysteem van een dier de veroorzaker snel herkent en onschadelijk maken kan. Zijn de afweermechanismen echter verzwakt, dan vindt deze reactie slechts beperkt plaats of blijft in extreme gevallen geheel uit. Bijvoorbeeld huidschimmels: staat het afweersysteem op een spaarvlam, dan nestelen hardnekkige schimmels zich op de huid en vermeerderde alras. Met de ingrediënten van de Aloë Vera kan een explosieve schimmelgroei gestopt worden. Toepassingaanbeveling: besproei of wrijf de door huidschimmels aangevallen plekken meerdere malen per dag met Aloë Vera gel in.

Schimmels treden bij dieren niet alleen op de huid op, ze kunnen ook voorkomen in het darmkanaal. De meeste bekende en gevreesde vertegenwoordiger van deze soort is de Candida Albicans. Op zoek naar een effectief middel tegen deze schimmels is duidelijk geworden, dat de regelmatige toediening van Aloë Vera gel in veel gevallen heilzaam werkt. Waarom dat zo is, wordt nog tot in de details onderzocht. Waarschijnlijk is het zo, dat de planteningrediënten het afweersysteem bij de strijd tegen de indringers ondersteunen.

Wat te doen als de innerlijke dokter niet meer goed functioneert?

Het velletje jeukt! Steeds meer dieren leiden aan chronische huidirritaties, zoals zomereczeem, heftige jeuk, ontstoken slijmvlies en een algemeen verzwakte toestand.

Net als mensen reageren de dieren daarbij overgevoelig op voor gezonde organismes normaal gesproken onschadelijke stoffen, zoals pollen, gras, schimmels of huisstofmijt. De oorzaken voor deze ontwikkeling laten zich onder andere terugvoeren op een verstoord darmmilieu, een daardoor verslechterde aanpassing aan de uitwendige prikkelingen en een verzwakt immuunsysteem. Juist hier komen de krachten van Aloë Vera aan het licht.

Wetenschappelijk bekeken:“De darmholte kan een storingsgebied van de eerste orden worden en dat is de oorzaak van vele chronische ziektes. In het gebied van de darmen bevindt zich meer dan 80 procent van alle lymfeklieren en in het lymfeweefsel van de darmen wordt meer dan 90 procent van alle immuniteitscellen ontwikkeld en gehuisvest. Daarom is er een directe relatie tussen darmen en het immuunsysteem.” (bron: Dr. K. Werthman, 1998)

De dagelijkse toediening van Aloë Vera gel (zie doserings-aanbevelings tabel) kan de ‘inwendige dokter’, oftewel de afweerkrachten, die zich boven alles in de darmen bevinden, de juiste weg wijzen in de strijd tegen allergieveroorzakende stoffen. Wordt de gel aanvullend meerdere malen per dag uitwendig toegediend, dan verzacht het huidirritaties en eczeem, verminderd de jeuk en verhindert door zijn antibacteriële eigenschappen verder infecties.

Aloë Vera in de praktijk voor honden

Heel veel aandoeningen die bij de mens voorkomen, kunnen we vaak ook bij onze huisdieren tegenkomen. U kunt stellen dat wanneer een van de producten goed is voor de mens u dit ook kunt toepassen bij uw hond, kat, en andere dieren. De producten die gebruikt worden bij huisdieren zijn natuurlijk in de eerste plaats de Aloë Vera dranken voor inwendig gebruik. Daarnaast de gestabiliseerde Aloë Vera met kruidenextracten of uitsluitend gestabiliseerde Aloë Vera voor het reinigen van wonden of het bestrijden van allergieën door vlooien en parasieten.

Bij wonden en beten Aloë Vera Gelly en/of Aloë/Propolis crème gebruikt en de Aloë/ eucalyptus lotion bij pijnlijke gewrichten en spieren. Ook wanneer uw hond of kat wordt gecastreerd of gesteriliseerd kunt u op de operatiewond rijkelijk Aloë Vera Gelly gebruiken om de pijn en de zwelling te voorkomen.

Wanneer uw huisdier wordt lastig gevallen door vlooien, teken of mijten is wassen met Aloë Vera jojoba shampoo een goed middel om allergische reacties te verminderen samen met gestabiliseerde Aloë Vera met of zonder verstuiver.

Vlooien gaan niet dood van gestabiliseerde Aloë Vera maar ze hebben er wel een hekel aan en zullen na verloop van tijd uw huisdier verlaten, overigens kunt u in dit geval uw huisdier ook insmeren met een Aloë Vera Gelly omdat er tamelijk grote hoeveelheden nodig zijn.

Allergieën. Hoewel allergieën vaak complexe problemen zijn kunnen zowel Aloë Vera drank als Bijen Pollen of Bijen Propolis tabletten nuttig zijn bij het verlichten van de symptomen. Aloë Vera drank 3 à 4 daags verlicht de meest acute symptomen. Voor kleine honden en katten wordt 30 ml. per dag geadviseerd. Voor grotere huisdieren 2 tot 3 maal zoveel. Wanneer de allergische overgevoeligheid zeer ernstig is kan men ook gestabiliseerde Aloë 1 tot 5 cc intramusculair injecteren. Bijen Pollen zijn ook zeer goed bij deze indicatie bij honden en katten een halve tablet per dag gedurende een week.

Eczeem plekken kunt u behandelen met gestabiliseerde Aloë Vera maar ook een Aloë Vera Gelly of Aloë/Propolis crème kunnen in hardnekkige gevallen een oplossing brengen. In zeer ernstige gevallen de Aloë Vera drank 30 ml. per dag.

Oormijt kunt u behandelen door gestabiliseerde Aloë Vera in het oor te druppelen, na vijf minuten schoonmaken met een wattenstaafje en nabehandelen met een Aloë Vera Gelly. Wanneer u dit een aantal dagen achter elkaar doet zullen de mijt en de jeuk verdwijnen.

Anaal klier aandoeningen bij honden. Met duim en wijsvinger de klier uitknijpen, houd de staart omhoog dan komt de inhoud gemakkelijker naar buiten en dan m.b.v. een plastic injectiespuit zonder naald 1cc gestabiliseerde Aloë Vera in de klier spuiten. Zo nodig één maal per week herhalen. Wanneer al een anaal klier fistel is ontstaan dan dagelijks de wond reinigen met gestabiliseerde Aloë Vera en 2 à 3 maal daags ruim Aloë Vera Gelly aanbrengen.

Staar bij honden en katten kan worden behandeld met gestabiliseerde Aloë Vera 1 à 2 druppels 2 maal daags in het oog druppelen. In sommige zeer hardnekkige gevallen kunt u op zijn minst enige verlichting verwachten met 4 tot 5 maal daags druppelen in elk oog dan zal het Aloë Vera niveau in het hoornvlies constanter zijn. Tranen zullen over het algemeen de Aloë Vera in twee a drie uur uitspoelen.

Obstipatie bij honden 25 ml. Aloë Vera drank iedere twee uur tot normale ontlasting of diarree ontstaat. Wanneer de ontlasting geheel verhard in de dikke darm is opgehoopt is diarree vaak nodig om de verharde massa los te weken tot dat normale ontlasting mogelijk is. Gebruik voor katten een theelepel per dosering.

Diarree bij honden en katten kan worden behandeld met 1 eetlepel tot 50 ml Aloë Vera drank 2 à 3 maal daags. In ernstige gevallen kan men gestabiliseerde Aloë intramusculair geven bij katten 2 cc en bij honden 5 tot 10 cc per dag. Daarnaast Bijen Propolis 2 tot 3 tabletten per dag.

Testimonials van mensen die de producten gebruiken voor hun honden

Ik heb 2 Golden Retrievers waarbij ik de Aloë Vera drank gebruik. De Aloë Vera Gelly en de Veterinary Formula. In mijn klantenbestand heb ik ook een honden fokker die genoemde producten met genoegen gebruikt. Volgens haar zijn deze producten een uitermate goed alternatief voor allerlei huid -, en oor mankementen (oormijt en tekenbestrijding) t.o.v. de vaak duurdere antibiotica die door sommige dierenartsen worden voorgeschreven.

 

Groeten,

 

De hond van mijn ouders, koos, heeft vorig jaar een ongeluk gehad en zijn poot gebroken. Een jaar later liep hij nog steeds mank en had veel last van zijn poot. Mijn moeder heeft hem vanaf begin augustus de Aloë Vera Freedom gegeven en nu loopt hij weer normaal en heeft geen last meer van zijn poot. Geweldig.

 

1. Hond had veel last van rode poten (bijten/likken) en korstjes onder de kin. Tegenwoordig sprayt de eigenaresse direct Aloë Vera erop en na een dag is het weg. De eigenaresse vindt het zo'n goed product omdat je er niet met je handen aan hoeft te zitten en er dus geen extra kans op infecties zijn. Ook vindt ze het prettig dat het niet giftig is, de hond likt eraan en dat kan geen kwaad.

2. Een andere hond had heel veel uitslag op de poten en de buik, de dierenarts wist eigenlijk niet goed wat het was en neigt naar mijt (dit is echter niet te vinden op de hond), het kan een grasallergie zijn, maar totdat de goede diagnose is gesteld is dit niet te bepalen en dus ook niet te behandelen. De hond had veel jeuk / pijn en werd er chagrijnig van. Eigenaresse sprayt nu dagelijks een aantal keren de Aloë Vera erop en het vuurrode gaat al weg. De huid (en daardoor dus ook de hond) lijkt wat rustiger te worden.

 

Met vriendelijke Groeten,

Utha = Riesenschnautzer stokmaat 73 cm reu 10 jaar oud

Ong. 4 jaar geleden werd hij plotseling erg kreupel (liep op 3 poten) Na een aantal dierenartsen te zijn afgelopen ( geen bevredigende diagnose) bleek Utha artrose te hebben aan zijn rechter schouder.

 

Hij kreeg pijnstillers en ontstekingsremmers waarna hij na ongeveer 4 weken weer redelijk liep. In de loop van deze 4 jaar ging het redelijk (af en toe was het lopen weer een paar dagen erg moeilijk) d.w.z. hij loopt altijd met een tik (onregelmatig). Nu na het geven van de Aloe Vera Drankl liep hij al na 4 weken regelmatig (zonder tik). Hij is erg speels en heeft veel energie (10 jaar oud). Ik ben begonnen met 1 x 30 ml en na 3 weken heb ik het terug gebracht naar 1 x 15 ml. Wat ik nu wil aanhouden.

Rico – Bouvier stokmaat 80 cm Reu 7 jaar oud.

 

Deze had oormijt.  2 Dagen Aloë Vera First erin gespoten en het was over. Bij vlooien: Ik heb hem helemaal nat gespoten met Aloë Vera First en na een paar dagen was de jeuk veel minder.

Aloë Vera: Levenselixer voor dieren

 

Sinds lange tijd ontdekt men steeds weer, dat plantaardige middelen die mensen genezen, bij dieren eveneens werken, en omgekeerd. Zo heeft ook de Aloë Vera bij dieren dezelfde uitwerking als bij mensen. De plant levert honden, katten en alle andere dieren waardevolle voeding -en vitale stoffen. Ze verzorgt huid en vel, helpt de spijsvertering, stimuleert het immuunsysteem en reguleert de stofwisseling van dieren.

 

Het begin - Aloë Vera in de dierengeneeskunde

Terwijl de mens de genezende en verzorgende eigenschappen al sinds enkele duizenden jaren in hoge mate voor zichzelf benut, schenken de dierenhouders en dierentherapeuten de gezondheidsbevorderende werking van de geneeskrachtige plant pas in de afgelopen tweehonderd jaar meer aandacht, hoewel op zichzelf staande toepassingen van de plant bij dieren al tot in de oudheid herleid kunnen worden. Een van de eerste publicaties over de toepassing van Aloë Vera in de dierengeneeskunde verscheen in 1840: de hoefsmeden G. Skevington en F.D. Day zetten de Aloë Vera bij paarden in tegen mok, psoriasis, zomereczeem, problemen in het maagdarmkanaal en parasietenaandoeningen. En hadden daarmee succes (bron: D.Urch, 1999). De plant zelf kreeg in deze tijd voor het eerst een dierlijke toevoeging in de naam: “Paarden-Aloë”. Daarna raakte de behandeling van dieren met Aloë Vera weer wat in de vergetelheid. In de twintigste eeuw interesseerden dierenhouders en dierentherapeuten zich weer meer voor de geneeskrachtige plant. Nadat de Amerikaanse artsen in de jaren dertig positieve werkingen van Aloë Vera gel op verbrandingen van de menselijke huid ontdekt hadden, vonden dientengevolge talrijke onderzoeken met dieren plaats. Hierbij werd de plant succesvol ter genezing van verbrandingen en andere verwondingen van de huid toegepast. Bijvoorbeeld in de jaren vijftig hebben onderzoekers de Aloë Vera tegen door straling veroorzaakte brandwonden bij konijnen ingezet (bron: D. Urch, 1999). De verwondingen van de dieren heelden bij de met Aloë Vera

behandelde dieren meer dan dubbel zo snel als bij de onbehandelde dieren. Bovendien heelden ze sneller dan met tot dan toe bekende geneeskrachtige zalven. Ook het vel genas daarna goed.

 

Andere wetenschappelijke onderzoeken namen de inwendige toepassing van Aloë Vera gel bij dieren onder de loep. Zoals bij mensen werkt anthraglycoside ook bij dieren sterk laxerend. Het toedienen van hele Aloë bladeren als voer hield daarom al zeer snel op. Pas door de productie van anthraglycosidevrije gel kon de triomftocht van de Aloë Vera als elixer voor de gezondheid en het welzijn van dieren beginnen.

 

Een mijlpaal in de geschiedenis

1975 was een belangrijk jaar in de geschiedenis van de Aloë Vera en haar inzet bij dieren. Dr. Robert B. Northway de Van Nuys uit Californië (USA) sloot in dit jaar de eerste klinische studie af over de inwendige toepassing van anthraglycosidevrije gel bij dieren. Hij had de werking van oraal (door de mond) gegeven Aloë Vera gel aan 42 honden, 25 katten, en 4 paarden over en tijdspanne van zes jaar getest. De onderzochte dieren toonden voor het begin van de behandeling een neiging tot allergieën of leden aan verscheidene infecties, oorontstekingen en schimmelziektes. Het resultaat van de Aloë Vera therapie: De ingrediënten van de plant toonden ontstekingsremmende eigenschappen bij acute en chronische infecties. Ze remden de uitbreiding van talrijke schimmels, zoals de gistschimmel Candida en van bacteriën zoals stafylokokken, streptokokken en corynebacteriën. In 67 van de 71 behandelde gevallen behaalde Northway met Aloë Vera toepassingen evenzo goede of betere resultaten dan met klassieke behandelingsvormen. Ook bij renpaarden, die wegens pees- of gewrichtsontstekingen met Aloë middelen behandeld werden, waren de therapieresultaten uitstekend. Bij de pogingen trad overigens zelfs bij hogere doseringen geen enkele negatieve bijwerking van de ingenomen gel op.

Wetenschappelijk bekeken: Bacteriën zijn ééncellige, piepkleine organismes, die bij dieren een veelvoud van ziektes kunnen veroorzaken. Door dierenartsen worden ze in de regel met antibiotica behandeld. Hier een paar veel voorkomende bacteriesoorten.

 

Stafylokokken bevolken bij dieren bij voorkeur in de huid of het slijmvlies. Ze zijn vaak veroorzakers van steenpuisten, ledematenontstekingen en abcessen. Het grootste gevaar gaat uit van de soort stafylokokken aureus. Deze ziektekiem veroorzaakt etterige ontstekingen, onder andere uierontstekingen bij koeien, en is slechts moeizaam met antibiotica te behandelen.

Streptokokken treden vaak gezamenlijk met stafylokokken op. Ook zij vallen huid en slijmvlies aan en veroorzaken daar etterige ontstekingen. Vaak zitten ze in de darm en leiden tot met diarree gepaard gaande infecties.
Corynebacteriën zijn staafvormige bacteriën. Tot hen behoort de gevreesde veroorzaker van pseudo-tuberculose (Corynebacterium pseudotuberculosis), die met name schapen en geiten, en in mindere mate runderen, paarden, varkens en honden treft en vergrote lymfeklieren en ademnood veroorzaakt.

 

Hulp voor het immuunsysteem

Bijzondere aandacht veroorzaakte een in 1991 gepubliceerde studie over de behandeling van kattenleukemie en verschillende tumorvormen bij honden en katten. Dierenartsen aan de universiteit van Texas hadden door het geven van Aloë Vera het ziekteverloop positief weten te beïnvloeden. De onderzoekingen zijn een voorbeeld voor talrijke wetenschappelijke tests, die tonen dat de ingrediënten van Aloë Vera het immuunsysteem bij mens en dier kunnen stimuleren en versterken.

 

De conclusie dat de plant tumoren genezen kan, laten deze onderzoeken helaas niet toe. In 1996 zette de Engelse dierenarts Peter Green de Aloë Vera bij de nieuwe, zich nog ontwikkelende en onbekende ziekte PVLS (Post Virus Lethargy Syndrome) bij paarden in. PVLS is een chronische vermoeidheidstoestand van paarden na een hardnekkige infectie. De symptomen van PVLS zijn veelvuldig en niet eenduidig beschreven. Vast staat wel dat de toestand van de getroffen dieren na het geven van Aloë Vera gel duidelijk verbeterde. Naast Peter Green kon ook David Urch (1999), eveneens een engelse dierenarts en boekenauteur, door de toepassing van Aloë Vera verbijsterende resultaten bij de bestrijding van PVLS boeken: Bij 83 procent van de met de plant behandelde dieren vertoonden zich helende effecten. Ter vergelijking: door de langere toepassing van traditionele medische preparaten konden de symptomen bij 40 procent van alle gevallen verminderd worden.

 

Wetenschappelijk bekeken: “De Aloë Vera behoort tot de behandelingsmiddelen met het breedste werkingsspectrum dat ik ken. Bij onderzoeken van het werkingsmechanisme van de plant bij dieren viel mij gelijk op, dat er bij de gel, waarmee in verscheidene gevallen zowel uitwendig als inwendig behandeld werd, geen schadelijke bijwerkingen optraden. In de veterinaire geneeskunde is de giftigheid van de geneesmiddelen, of beter gezegd, hun negatieve bijverschijnselen, van grote betekenis.” (bron: Dr. Richard Holland, faculteit voor diergeneeskunde van de universiteit van minnesota/USA)

 

“Waar je je vertrouwd mee gemaakt hebt, daarvoor ben je je leven lang verantwoordelijk.” Antoine De Saint-Exupéry, De Kleine Prins

 

Gezonde voeding, gezonde dieren

 

Huisdieren, of het nu honden, katten, parkieten, konijnen, siervissen, runderen of paarden zijn, zijn al lang meer dan levende wezens die ons slechts te gehoorzamen hebben en van nut dienen te zijn. Als begeleiders, speelkameraden, beschermers, op zelfs als redders in nood zijn ze trouwe kameraden, waarvoor wij in het ideale geval hun leven lang verantwoordelijk zijn. Daarom moeten wij onze dieren zo goed mogelijk behandelen om hun behoeftes te vervullen; moeten we de dagelijkse verzorging zeker stellen en voor een zo goed mogelijk medische begeleiding zorgen. Daarbij moeten we op de opvoeding en spijsvertering van de dieren letten. De darmen vormen het belangrijkste orgaan voor de dagelijkse energietoevoer en tegelijk de sorteerfabriek voor voedings- en vitale stoffen. De darmen bepalen, wat er in het lichaam van het dier wordt opgenomen. Daarbij speelt de darmflora een grote rol. Slechts en gezond darmstelsel kan zijn voedingsopdracht correct vervullen. Vaak is de darmflora bij dieren door kwalitatief minderwaardige voeding zo beschadigd, dat de juiste verwerking van voedingsstoffen niet mogelijk is. Dat heeft gevolgen: de dieren zijn niet vitaal en worden ziek. Om de darmflora weer in evenwicht te brengen, behoeft het dier een uitgebalanceerde en gezonde voeding. Maar wat betekent het om een dier gezond te voeden, en hoe kiest u het juiste voedsel?

 

Voedingsfouten en –problemen:

* Te veel voer en een verkeerde voedingssamenstelling leiden tot overgewicht en dit geef veel problemen (prestatieafname, problemen met bewegen …).

* De herkomst van de grondstoffen is onbekend, over de productiewijze van het voedsel wordt niet geïnformeerd en over de toevoegingen van stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid wordt door de producten niets verklaard.

* Vitale stoffen (mineralen, sporenelementen, vitamines, secundaire plantenstoffen) worden niet in zinvolle en toereikende

mate of, vaker nog, niet in de juiste verhouding tot elkaar aangeboden.

 

Zoek een voerleverancier die uw vertrouwen verdient! Hij moet u altijd kunnen informeren, wat in welk voer zit, en de versheid van de waren garanderen. Zeker geldt voor de voeding van dieren wat op het eten van mensen van toepassing is: levensmiddelen hebben helaas niet meer de inhoud, die ze hadden kunnen hebben. Ze worden te vroeg geoogst, verkeerd verwerkt, lang getransporteerd en opgeslagen. Alles leidt tot verlies, dat gecompenseerd moet worden.

 

De Aloë Vera kan bij de oplossing van deze voedingsgebonden problemen helpen. De gel van de plant levert de dieren vele waardevolle voedingsstoffen en vormt daarmee de basis voor een uitgebalanceerde voeding. Het optimaliseert de opname, opslag en verwerking van levensnoodzakelijke substanties uit de voeding, en als dagelijkse aanvulling bij het eten toegediend, ondersteunt het immuunsysteem en verhoogt het prestatievermogen en daarmee de levensvreugde van de dieren.

 

Gezonde darm, gezond dier: inwendig toegediend stimuleren de ingrediënten van de Aloë Vera de gezamenlijke stofwisseling. Ze zorgen op deze manier voor ontslakking en daarmee voor de ontgifting van het dierlijke organisme; een eigenschap van de plant, die boven alles in de gehele diergeneeskunde benut wordt.

 

Een aantal inzetmogelijkheden van de Aloë Vera                                

Ontgifting en afvoer van de slakkenstoffen en giffen in het gezamelijke organisme

Versterking en stimulering van het immuunsysteem

Schimmelaandoeningen in het spijsverteringskanaal

Darmtraagheid en stofwisseling problemen

Ondersteuning bij infecties met hoesten (hoestdempend)

Ondersteuning bij chronische luchtwegproblemen

Bij gewrichtsproblemen tot botaanmaak en pijn- en ontstekingsverzachtend

Voor meer vitaliteit en welzijn

Verhoging van de lichamelijke en geestelijke belastbaarheid

 

Een aantal werkingen van de Aloë Vera 

                             

Bevordert wondgenezing

Ontstekingsremmend

Bevordert doorbloeding

Vermindering van zwellingen en verkoelend

Snel pijnverminderend

 

Bloeding- en jeukstillend

Antibacterieel

Antiviraal (tegen virussen)

Schimmelwerend

-Licht parasietenafwerend (steekmuggen, vlooien, teken)

-Zacht verzorgend voor een glanzend vel en ontspannen huid

 

De inwendige toepassing:

Fitness voor darmen en afweersysteem

 

Met de hulp van Aloë Vera kunnen veel problemen verminderd worden. Dan nog is de plant geen geneesmiddel voor alle problemen, maar een zinvol voedingssupplement, dat in het kader van een holistische therapie een belangrijke bijdrage in de preventie en nazorg van ziektes kan vervullen. De Aloë Vera producten laten zich ook zeer goed als een ondersteunend en aansterkend plantaardig middel, ter begeleiding van traditionele medicijnen of natuurgeneeskundige behandeling, inzetten. De waardevolle voedingsstoffen van de plant vlakken echter niet allen de gebreken in de voeding van zieke dieren uit, ook functioneren ze als hoogwaardige aanvulling op het dagelijkse menu van gezonde dieren. De resultaten worden al na enkele weken zichtbaar: een glanzend vel, hoge activiteit, wakkere ogen en veel levensvreugde zijn uiterlijke tekenen ervan, dat onze dieren zich goed voelen.

 

Bij ernstige gezondheidsproblemen, chronische ziektes en bij onduidelijke ziektebeelden is de gang naar dierenarts of dierengeneeskundige een plicht, om de oorzaken van de problemen op het spoor te kunnen komen. Want achter een onschuldig lijkend symptoom dat lang duurt, kan zich een ernstige ziekte verbergen.

 

Zoveel Aloë Vera heeft uw dier nodig

 

Voor betere opname wordt het dagelijkse rantsoen Aloë Vera gel bij dieren het liefst over meerdere porties per dag verdeeld. De gel kan direct in de bek gegeven of met het voer vermengd worden. Vanwege de enigszins bittere smaak en geur moet het nooit in het drinkwater toegediend worden, want meestal weigeren dieren dan het noodzakelijke drinken. Meestal wordt überhaupt het aangeboden water ook niet opgedronken, zodat het dier via die weg het aanbevolen dagrantsoen niet volledigbinnen zou krijgen. Daarbij komt, dat de volwaardige vezelstoffen van de Aloë Vera gel in het water zinken en niet opgedronken worden. Hoeveel Aloë Vera gel dieren dagelijks minstens tot zich moeten nemen, wordt uit de aanbeveling in de tabel. Bij de hoeveelheidindicaties gaat het om gemiddelde waardes, die individueel aan het gewicht van het desbetreffende dier en zijn inspanningen aan te passen zijn. Een voorbeeld: een paard, dat ongeveer 500 kilo weegt en acuut ziek geworden is, heeft minstens 200 tot 250 ml Aloë Vera gel dagelijks nodig. Ter preventie of als kuur wordt een dagrantsoen van ongeveer 150 ml bij een gelijk lichaamsgewicht volstaan. Hebben de gezondheidsproblemen, die met de gel tegengegaan moesten worden, zich duidelijk verbeterd, dan kan de dosis met ongeveer de helft verminderd worden. Denk er alstublieft aan: effectief ontgiften en reiniging met een goede Aloë Vera gel heeft een tijdspanne van minstens drie tot vier maanden. Een onderbreking of een vroegtijdige beëindiging van deze kuur is niet raadzaam, want het kan de resultaten van de gehele behandeling teniet doen.

 

Doseringsaanbeveling voor een zuivere,

anthraglycosidevrije Aloë Vera gel

Diersoort

(lichaamsgewicht)

Min. dagelijkse hoeveelheid

Min. dagelijkse

hoeveelheid

 

Preventief

Bij acute ziektes*

Hamster, muis

(50 – 100 g)

1,5 ml

2 ml

Rat,chincilla,cavia, konijn,dwerghaas (400g – 2kg)

2,5 ml

4 ml

Kat (3 – 6kg)

6,5 – 13 ml

10 – 20 ml

Hond

Ca. 6,5 ml op 10 kg lichaamsgewicht

Ca. 10 ml op 10 kg    lichaamsgewicht

Schaap, varken

(150 kg)

Ca. 65 – 80 ml

100 – 120 ml

Koe (500 kg)

Ca. 130 – 170 ml

200 – 250 ml

Paard (500 kg)

Ca. 130 – 170 ml

200 – 250 ml

Kalf, veulen, pony

(100 – 200 kg)

Ca. 65 – 100 ml

100 – 150 ml

* Nemen de problemen bij de behandelde dieren af,

reduceert u dan de aangegeven hoeveelheid tot de helft

en voer dan de kuur in totaal nog twee tot drie maanden

door.

De uitwendige toepassing:

Balsem voor huid en haar

De huid is naast de darmen het grootste orgaan bij dieren. Ze vormt de begrenzing van de buitenwereld en biedt bescherming, klimaatregeling en isolering tegelijk. In haar beschermingsfunctie voor het organisme wordt er veel van de huid verlangd: ze moet tegen invloeden van de buitenwereld zoals hitte, kou, vochtigheid, tegen vuil, gifstoffen en schadelijke invloeden zoals bacteriën en parasieten beschermen en het lichaam bewaken tegen schadelijke UV straling. Bij storingen en gevoeligheden van de huid kan het tot ernstige ziektes in de vorm van infecties en allergieën komen.

Huidproblemen waarbij de Aloë Vera ingezet kan worden, kunnen vereenvoudigd weergegeven op de volgende oorzaken worden teruggevoerd:     

Ze ontstaan als gevolg van verwondingen, contactallergieën of bacteriële ontstekingen. Gaat het om lichte problemen, dan helpt de Aloë Vera uitwendig toegepast in de meeste gevallen uitstekend.

Ze kunnen door op de huid zittende parasieten (mijt, vlooien, teken, muggen) evenals door schimmels veroorzaakt worden. Weliswaar kan de Aloë Vera preventief tegen parasieten toegepast worden, tegen een al bestaande parasietenaanval is ze echter slechts beperkt inzetbaar. Schimmels laten zich echter meestal succesvol behandelen.

Functioneren de darmen en het immuunsysteem niet goed, dat toont zich dat vaak aan de ‘spiegel’ van het hele organisme samen: de huid. Ruwe, droge, jeukende en gescheurde huid symboliseert een voedingstekort als gevolg van de verkeerde voeding, meestal gedurende een langere periode, evenals verzwakking van de lichaamseigen afweerkrachten door lang aanhoudende medicijneninname of allergie. In deze gevallen is het niet voldoende, de symptomen uitwendig met Aloë Vera te behandelen. De inwendige toepassing van Aloë Vera gel is hier aan te bevelen, om de stofwisseling en het immuunsysteem gericht te stimuleren en het lichaam bij de regeneratie van de darmflora te stimuleren.

Praktische hulp door de woestijnplant

Aloë Vera gel kan tegen veel dierziektes alleen of in combinatie met andere behandelingen worden ingezet. De volgende toepassingsvoorbeelden geven een klein inzicht in het grote werkingsspectrum van de plant.

Voor glanzend vel en gezonde huid

Met de Aloë Vera, bijvoorbeeld in de vorm van een spray of vloeistof toegepast, kan de vacht en de huid van dieren mild verzorgd worden. De ingrediënten van de bladgel kalmeren de huid, die door te veel, maar goed bedoelde verzorging en door de uitwendige invloeden zoals kou, warmte, vuil en water, overmatig belast is. Ze verzorgen de haren met waardevolle substanties en zelfs klittend haar laat zich door de inzet van Aloë Vera gemakkelijk ontwarren. Besproei het vel van uw dier meerdere malen per dag met Aloë Vera spraylotion en masseer deze aansluitend met de vingers tot op de huid in. Na zo’n behandeling is zelfs lang haar gemakkelijk kambaar en glanzend. Een schoon vel en een soepele en ontspannen huid kan ook door de inwendige toepassing van Aloë Vera bereikt worden. Geef uw dier daarvoor meerdere malen per dag zuivere Aloë Vera gel (zie doseringsaanbeveling).

Schoonheid komt ook bij dieren van binnen, want de huid is de spiegel van een meer of minder goed functionerende stofwisseling in het organisme.                

Eerste hulp bij wonden

Bijna dagelijks kunnen dieren zich, zij het bij rondspringen in de vrije natuur of bij het spel met soortgenoten, verwonden. Deze verwondingen moeten in de eerste plaats met water en met een milde Aloë Vera shampoo of zeep gereinigd worden, om een secundaire infectie van de huid door aanwezige vreemde materie (vuil, zand, kleine stenen, verkleefd vel, etc.) te verhinderen. Aansluitend brengt u meerdere malen per dag Aloë Vera gel aan, tot de wond geheeld is.

Afweer van parasieten

Aloë Vera gel kan voor de natuurlijke afweer van parasieten, zoals steekmuggen, vlooien en teken ingezet worden. Wie zijn hond kort voor de wandeling met aloë Vera spray besproeit, houdt de lastige plaaggeesten in de meeste gevallen ver weg.

Bacteriële ontstekingen/mok

De vestiging van beestjes op beschadigde huidpartijen is een bij dieren vaak optredend probleem en kan het begin zijn van huidirritaties, eczeem en overgevoeligheid op verschillende stoffen uit de omgeving. Hier kan Aloë Vera helpen. Een voorbeeld voor succesvolle inzet op dit gebied is de mijt bij rund of paard. Het gaat hierbij om een eczeemachtige ontsteking van de huid op de enkel en in de enkelholte. Bacteriën nestelen zich op deze plaats bij voorkeur in de huid en storen de natuurlijke regeneratie. Vaak ontstaat er een gemengde infectie met bacteriën, huidschimmels en mijt. Tegen deze plaaggeesten toont de Aloë Vera op grond van haar antibacteriële en antimycotische (tegen schimmels gerichte) eigenschappen haar werking. Aanbevelenswaardig bij mok: reinig de desbetreffende wondplaats meerdere malen per dag en breng aansluitend Aloë Vera gel aan. Het is aan te bevelen uw paard of rund aanvullend

minstens 150 ml (bij ongeveer 400 tot 500 kg lichaamsgewicht) zuivere Aloë Vera gel per dag toe te dienen. Aan te bevelen bij acute ontstekingen: breng de Aloë Vera gel meerdere malen per dag aan op de ontstoken plek. Geef bovendien uw dieren dagelijks zoveel gel als in de doseringsaanbeveling tabel staat beschreven. Aangezien het lichaamsgewicht bij paard, rund en ook bij andere dieren afhankelijk van leeftijd en grootte, sterk verschillend is, moet de doseringaanbeveling individueel aangepast worden. Zo krijgt een veulen of een pony in een acuut ontstekingsstadium tot 150 ml Aloë Vera gel dagelijks; een volwassen paard of rund met een lichaamsgewicht tussen de 400 en 500 kg tot 250 ml gel. Neemt de ontsteking af, dan kan de dosering gehalveerd worden.

Typische symptomen van mok zijn rode plekken en jeuk. Met de tijd scheidt de ontstoken huid vocht af, vormen er zich korsten, en etterbacteriën kunnen de huid en het bindweefsel van de getroffen plek aantasten. De daarmee gepaard gaande bewegingspijnen zijn aanzienlijk, met als gevolg dat het dier kreupel wordt.

Wetenschappelijk bekeken:“De inwendige en uitwendige toepassing van Aloë Vera bij mastitis (ontsteking bij melkkoeien) heeft opmerkelijke resultaten getoond. Het door zorgen of slecht ingestelde melkmachines veroorzaakte ontsteking van de uier, heeft een vermindering van de melkproductie ten gevolg. Sinds enige jaren wordt de Aloë Vera door dierenartsen bij deze problematiek regelmatig toegepast. Tot nu moesten de veehouders bij de ziekte, die door ziekteveroorzakers zoals bacteriën, gistschimmels of mycose veroorzaakt werden, op antibiotica teruggrijpen. Dit had ook economische gevolgen voor de veehouders: sinds 1979 konden melkerijen in enkele landen melkaanbod weigeren, wanneer sporen van antibiotica in de melk aanwijsbaar waren. Dus nog een reden om op plantaardige behandelingen zoals Aloë Vera terug te vallen.” (bron: B. Coats 1985)

De kracht van de plant tegen schimmels

Dieren worden constant met ziektekiemen geconfronteerd. De meeste infecties lopen zonder grote problemen af, omdat het immuunsysteem van een dier de veroorzaker snel herkent en onschadelijk maken kan. Zijn de afweermechanismen echter verzwakt, dan vindt deze reactie slechts beperkt plaats of blijft in extreme gevallen geheel uit. Bijvoorbeeld huidschimmels: staat het afweersysteem op een spaarvlam, dan nestelen hardnekkige schimmels zich op de huid en vermeerderde alras. Met de ingrediënten van de Aloë Vera kan een explosieve schimmelgroei gestopt worden. Toepassingaanbeveling: besproei of wrijf de door huidschimmels aangevallen plekken meerdere malen per dag met Aloë Vera gel in.

Schimmels treden bij dieren niet alleen op de huid op, ze kunnen ook voorkomen in het darmkanaal. De meeste bekende en gevreesde vertegenwoordiger van deze soort is de Candida Albicans. Op zoek naar een effectief middel tegen deze schimmels is duidelijk geworden, dat de regelmatige toediening van Aloë Vera gel in veel gevallen heilzaam werkt. Waarom dat zo is, wordt nog tot in de details onderzocht. Waarschijnlijk is het zo, dat de planteningrediënten het afweersysteem bij de strijd tegen de indringers ondersteunen.

Wat te doen als de innerlijke dokter niet meer goed functioneert?

Het velletje jeukt! Steeds meer dieren leiden aan chronische huidirritaties, zoals zomereczeem, heftige jeuk, ontstoken slijmvlies en een algemeen verzwakte toestand.

Net als mensen reageren de dieren daarbij overgevoelig op voor gezonde organismes normaal gesproken onschadelijke stoffen, zoals pollen, gras, schimmels of huisstofmijt. De oorzaken voor deze ontwikkeling laten zich onder andere terugvoeren op een verstoord darmmilieu, een daardoor verslechterde aanpassing aan de uitwendige prikkelingen en een verzwakt immuunsysteem. Juist hier komen de krachten van Aloë Vera aan het licht.

 

 

Wetenschappelijk bekeken:“De darmholte kan een storingsgebied van de eerste orden worden en dat is de oorzaak van vele chronische ziektes. In het gebied van de darmen bevindt zich meer dan 80 procent van alle lymfeklieren en in het lymfeweefsel van de darmen wordt meer dan 90 procent van alle immuniteitscellen ontwikkeld en gehuisvest. Daarom is er een directe relatie tussen darmen en het immuunsysteem.” (bron: Dr. K. Werthman, 1998)

De dagelijkse toediening van Aloë Vera gel (zie doserings-aanbevelings tabel) kan de ‘inwendige dokter’, oftewel de afweerkrachten, die zich boven alles in de darmen bevinden, de juiste weg wijzen in de strijd tegen allergieveroorzakende stoffen. Wordt de gel aanvullend meerdere malen per dag uitwendig toegediend, dan verzacht het huidirritaties en eczeem, verminderd de jeuk en verhindert door zijn antibacteriële eigenschappen verder infecties.

Aloë Vera in de praktijk voor honden

Heel veel aandoeningen die bij de mens voorkomen, kunnen we vaak ook bij onze huisdieren tegenkomen. U kunt stellen dat wanneer een van de producten goed is voor de mens u dit ook kunt toepassen bij uw hond, kat, en andere dieren. De producten die gebruikt worden bij huisdieren zijn natuurlijk in de eerste plaats de Aloë Vera dranken voor inwendig gebruik. Daarnaast de gestabiliseerde Aloë Vera met kruidenextracten of uitsluitend gestabiliseerde Aloë Vera voor het reinigen van wonden of het bestrijden van allergieën door vlooien en parasieten.

Bij wonden en beten Aloë Vera Gelly en/of Aloë/Propolis crème gebruikt en de Aloë/ eucalyptus lotion bij pijnlijke gewrichten en spieren. Ook wanneer uw hond of kat wordt gecastreerd of gesteriliseerd kunt u op de operatiewond rijkelijk Aloë Vera Gelly gebruiken om de pijn en de zwelling te voorkomen.

Wanneer uw huisdier wordt lastig gevallen door vlooien, teken of mijten is wassen met Aloë Vera jojoba shampoo een goed middel om allergische reacties te verminderen samen met gestabiliseerde Aloë Vera met of zonder verstuiver.

Vlooien gaan niet dood van gestabiliseerde Aloë Vera maar ze hebben er wel een hekel aan en zullen na verloop van tijd uw huisdier verlaten, overigens kunt u in dit geval uw huisdier ook insmeren met een Aloë Vera Gelly omdat er tamelijk grote hoeveelheden nodig zijn.

Allergieën. Hoewel allergieën vaak complexe problemen zijn kunnen zowel Aloë Vera drank als Bijen Pollen of Bijen Propolis tabletten nuttig zijn bij het verlichten van de symptomen. Aloë Vera drank 3 à 4 daags verlicht de meest acute symptomen. Voor kleine honden en katten wordt 30 ml. per dag geadviseerd. Voor grotere huisdieren 2 tot 3 maal zoveel. Wanneer de allergische overgevoeligheid zeer ernstig is kan men ook gestabiliseerde Aloë 1 tot 5 cc intramusculair injecteren. Bijen Pollen zijn ook zeer goed bij deze indicatie bij honden en katten een halve tablet per dag gedurende een week.

Eczeem plekken kunt u behandelen met gestabiliseerde Aloë Vera maar ook een Aloë Vera Gelly of Aloë/Propolis crème kunnen in hardnekkige gevallen een oplossing brengen. In zeer ernstige gevallen de Aloë Vera drank 30 ml. per dag.

Oormijt kunt u behandelen door gestabiliseerde Aloë Vera in het oor te druppelen, na vijf minuten schoonmaken met een wattenstaafje en nabehandelen met een Aloë Vera Gelly. Wanneer u dit een aantal dagen achter elkaar doet zullen de mijt en de jeuk verdwijnen.

Anaal klier aandoeningen bij honden. Met duim en wijsvinger de klier uitknijpen, houd de staart omhoog dan komt de inhoud gemakkelijker naar buiten en dan m.b.v. een plastic injectiespuit zonder naald 1cc gestabiliseerde Aloë Vera in de klier spuiten. Zo nodig één maal per week herhalen. Wanneer al een anaal klier fistel is ontstaan dan dagelijks de wond reinigen met gestabiliseerde Aloë Vera en 2 à 3 maal daags ruim Aloë Vera Gelly aanbrengen.

Staar bij honden en katten kan worden behandeld met gestabiliseerde Aloë Vera 1 à 2 druppels 2 maal daags in het oog druppelen. In sommige zeer hardnekkige gevallen kunt u op zijn minst enige verlichting verwachten met 4 tot 5 maal daags druppelen in elk oog dan zal het Aloë Vera niveau in het hoornvlies constanter zijn. Tranen zullen over het algemeen de Aloë Vera in twee a drie uur uitspoelen.

Obstipatie bij honden 25 ml. Aloë Vera drank iedere twee uur tot normale ontlasting of diarree ontstaat. Wanneer de ontlasting geheel verhard in de dikke darm is opgehoopt is diarree vaak nodig om de verharde massa los te weken tot dat normale ontlasting mogelijk is. Gebruik voor katten een theelepel per dosering.

Diarree bij honden en katten kan worden behandeld met 1 eetlepel tot 50 ml Aloë Vera drank 2 à 3 maal daags. In ernstige gevallen kan men gestabiliseerde Aloë intramusculair geven bij katten 2 cc en bij honden 5 tot 10 cc per dag. Daarnaast Bijen Propolis 2 tot 3 tabletten per dag.

Aantal bezoekers: 47317 (34)